Building the Capo JKMAX

In me the tiger sniffs the rose.

De JKMAX

Wat is de JKMAX eigenlijk?

De JKMAX is een scaler op een schaal 1:10. Eigenlijk klopt dit niet helemaal, de schaal zit tussen de 1:8 en 1:10. Het is een beetje een vreemde eend.
De term scaler wil zeggen dat het een redelijk waarheidsgetrouw model is. Dat klopt aardig, hij lijkt inderdaad op een Jeep JK (Wrangler). Maar wat betreft bandenmaat, layout e.d. is het meer een crawler.
Een crawler is een langzaam rijdend model wat uitermate geschikt is om over obstakels te rijden, grote banden en onrealistische veerwegen. Geen hardcore crawler, daar is hij door de volledige metalen uitvoering te topzwaar voor.

Het model wordt als kit geleverd. Op het interieur na is alles van metaal. Het dak en bodemplaat zijn nog van koolstofvezel.
De kit bestaat uit een buizenframe met plaatwerk, motor, versnellingsbak, starre assen en een interieur met stoelen, dashboard en stuur.

Als het model volledig is gebouwd en alle elektronica is geĆÆnstalleerd dat weegt hij ca. 6 kg. De lengte is ca. 57 cm, de breedte ca. 34 cm en de hoogte 26 cm.

In 2015 bracht Capo de JK op de markt, dat model is de basis voor de JKMAX. Het verschil is de prijs (de JK is veel duurder) en het feit dat de JK echt een scaler is. De bouwwijze lijkt erg op elkaar.

Capo staat er om bekend om dingen bijna te overengineeren, kijk bijvoorbeeld eens naar het stuurmechanisme. Normaal in de RC wereld is om middels een servo direct de stuurstangen te bedienen, Capo kiest er voor om met kabelbediening te werken.

Bovenstaande afbeelding toont de besturing van de Capo Ace1, je ziet de stuurkabels en de verderweg liggende servo.

Standaard besturing met stangen en de servo vlak achter de vooras.

De aandrijving vindt plaats met een brushed of brushless motor. Deze is samen met de servo voor de hoge/lage gearing ingebouwd in een levensecht motorblok.

Aan de voorzijde van het motorblok zit een dummy v-snaar, middels een mini elektromotor, kan deze snaar draaien.

De assen zijn starre assen met schroefveren. De differentiƫlen zijn gelockt, in een bocht draaien het binnenste en het buitenste dezelfde snelheid. Op een harde ondergrond wringt dit best wel. Op een onverhard oppervlak is dit verder geen probleem.

Het plaatwerk van de kit is ongespoten, je moet dus zelf een kleur bepalen en spuiten. Welke kleur ik ga gebruiken weet ik nog niet. De demo van Monster ziet er in ieder geval erg mooi uit.

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

2 Reacties

 1. Ruud 11 september 2018

  Waar heb je de kit vandaan, zit er ook voor de kijken.
  Neig ook naar de JK, heb je wel weer meer om te schakelen.
  Maar de max kan je ook mooi upgraden.

  • Asobig 12 september 2018 — Berichtauteur

   Ik heb hem direct bij CAPO in China besteld.
   Gewoon een mailtje gestuurd naar cs@caporacing.com, moest toen $ 1425,- betalen incl. transportkosten. Let wel op dat je van de douane nog een importheffing krijgt. Via de Franse importeur kreeg ik een aanbieding van EUR 1450,- en daarbij kwam nog een bedrag van EUR 80,- voor transport. Dan heb je geen last van de douanekosten. Dat e-mailadres is caporacingfrance@gmail.com.

   De JK heeft inderdaad een andere versnellingsbak. Heb nog niet voldoende gereden om te zeggen dat ik het mis.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 Building the Capo JKMAX

Thema door Anders Norén