Building the Capo JKMAX

In me the tiger sniffs the rose.

Elektronica

Een onderwerp waar ik nog bar weinig van weet. Termen als ESC, BEC, LIPO, brushed, brushless, sensorless, ze zijn nog steeds vreemd voor me.

Ik begrijp dat een model een zender en ontvanger nodig heeft om te kunnen werken. Dat vervolgens de ESC (de motorcontroller) het signaal van de ontvanger vertaald en doorgeeft aan de motor gaat ook nog wel. Maar wat er verder nog bij komt kijken, dat moet ik nog uitvinden.

Bovenstaand een ESC met motor.

Als ik het goed begrijp dat moet ik een keuze maken of ik voor een brushed motor ga of voor een brushless motor. Brushed is beter geschikt om rustig te rijden, kan een beetje tegen water, maar heeft koolborstels die slijten.
Brushless is moderner, vraagt minder onderhoud, maar is veel duurder, is waterdicht en sterker. Met een moderne ESC schijnt het rustig rijden bijna net zo goed te gaan als een brushed motor.
In de webshops kijkende zie je nagenoeg geen brushed oplossingen, bijna alles is brushless.

Accu’s.  Pfffff. Wordt ook leuk. Capo zegt dat je LIPO accu’s van 3 cellen moet nemen, zogenaamde 3S accu’s. Daarin heb je eindeloze merken, afmetingen en stekkeraansluitingen. Hardcases, snelontladende, hoogvermogen gevende accu’s. Iets met bomen en bos. Wat ik wel weet is dat ik ruimtetechnisch gesproken beperkt ben in hoe groot een accu kan zijn.
LIPO (lithium polymeer) accu’s zijn extreem kwetsbaar. Ze mogen niet over- of onderladen worden, niet te heet worden en niet beschadigd raken. Voor het laden en vervoeren zijn er zelfs explosieveilige tassen…
Dan het laden, daar heb je een lader voor nodig. Maar hoe lang doe je met een accu? 15 minuten, een half uur?? Ik weet het niet. Ben je aan het rijden dan heb je dus waarschijnlijk meerdere accu’s nodig. De lader moet dus eigenlijk ook op 12 volt werken, kun je ze in de auto opladen. Hoe lang duurt het laden? Geen idee, maar wel fijn om te weten. Beetje lullig als je na 20 minuten rijden een uur moeten wachten of dat je zelfs naar huis kunt…

Communicatie. Vroeger had ik een Robbe zender met drie kanalen, sturen en gas geven. De derde gebruikte je niet eens. Nu zie je zenders met meer dan 15 kanalen!
Wat ik zo lees dan heb ik voor de JKMAX minimaal 3 kanalen nodig. Sturen, gas geven en hoge/lage gearing. Als optie kun je verlichting aan- en uitzetten en een lier bedienen. Dus ga ik voor full options, dan  heb ik een vijf kanaals zender nodig. Het mooiste lijkt mij een ‘surface’ zender/ontvanger combinatie. Deze heeft een soort pistoolgreep met een stuurwieltje.

 

Als laatste heb ik nog servo’s nodig. Kleine apparaatjes die met een armpje dingen kunnen laten bewegen. Ik heb er drie nodig. Een hele sterke om te sturen, één om te wisselen tussen hoge/lage gearing en een ini-mini servotje om het stuur te laten bewegen (ja, zover gaat de detaillering).

 

Al-met-al nog een aardige kluif om te zorgen dat straks alles werkt en met elkaar kan communiceren.

Ik zal mijn eens gaan beraden bij een van de gerenommeerde modelbouwshops.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 Building the Capo JKMAX

Thema door Anders Norén